maandag 24 mei 2010

Aanwinsten 3

Vorige week trof ik op een onverwachte plek een gedichtenbundel: 
* Messel, Saul van [ps. van Jaap Meijer], Over de huid van mijn geheugen; een cyclus joodse gedichten; 1e dr. (Den Haag, L.J.C. Boucher, z.j. (ca. 1969). 45 p. Met geel cellofaan omslag, lichtbeschadigd zoals te verwachten bij cellofaan, een rafelrandje plus een inscheuring van zo'n 3 cm. Jaap Meijer was de vader van Ischa Meijer.
Tot mijn verrassing bevonden zich achterin manuscripten in het handschrift van Jaap Meijer die hij ondertekende met 'Saul van Messel', bevattende:
1. Brief [op eigen briefpapier met adres Heemstede, Herman Heijermanslaan 25, Telefoon 0 23-8 46 29] d.d. "7/7/70   3x7!! en 1x10] aan DIDI en JAAP [WAGEMAKER]
2. aforismen
3. 2 gedichten: 'Priapee', 'genesis zero' ('bij een houtsnede' [van Jaap Wagemaker wrschl.),
op tweede blad (op blocnotevel): 'Jaap Wagemmaker   heil en hulde'
de romeins genummerde gedichten: I jij, II genesis, III afval, IV elementair; gedateerd 19/5/69.
Alle gedichten zijn waarschijnlijk gemaakt tijdens een (in brief vermelde) 'verpest'e vacantie van 10 dagen in Troyes en Parijs. JM schreef er veel poëzie: 'Oktober komt een nieuwe bundel (het geluid hing te trouwen').
Ik heb de bundel sinds die uitkwam weer herlezen, indrukwekkend sober van taal, meestal puntig als een innerlijk zwaard dat het hart treft.


* (Messel, Saul van [ ps. van Jaap Meijer]). SALOMO; keur uit zijn liederen; uit het hebreeuws vert. door Saul van Messel; 1e dr. Kampen, J.H. Kok, 1971. Pap. 40 p.
Gelezen. Ik heb genooten van deze sensueel vertaalde teksten over de liefde met de beroemde passage, in Van Messels woorden: 'prik niet - jullie meisjes/ noch prikkel de zinnen// voordat de liefde/ vanzelf gaat beginnen' 
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten